Israelul a ordonat noi evacuări la Rafah. Sute de mii de palestinieni au părăsit zona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană a ordonat sâmbătă civililor palestinieni să părăsească noi zone din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, unde intenţionează să îşi extindă operaţiunile militare, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Trupe israelinene lângă trecerea Kerem Shalom FOTO PROFIMEDIA
Trupe israelinene lângă trecerea Kerem Shalom FOTO PROFIMEDIA

Ordinul vizează inclusiv două tabere de refugiaţi, arată mesajul în arabă difuzat în reţeaua X şi prin SMS.

Armata le cere palestinienilor aflaţi acolo li se cere să se mute imediat în zona umanitară extinsă din satul Al-Mawasi de pe coasta Mării Mediterane, precum și Khan Younis din sudul Gaza, potrivit Times of Israel.

Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza circa 300.000 de palestinieni au părăsit localitatea

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) afirmă însă că numărul celor care au plecat este de numai 150.000.

Peste 1,4 milioane de palestinieni – jumătate din populația Gaza – s-au adăpostit în Rafah, majoritatea după ce au fugit de ofensivele Israelului în altă parte. Considerat ultimul refugiu din fâșie, evacuările obligă locuitorii să se întoarcă spre nord, unde zonele sunt devastate de atacurile anterioare. Agențiile de asistență estimează că 110.000 au făcut acest lucru înainte de ordinul de sâmbătă, după care au plecat alți 40.000, relatează AP.

Oamenii au fost strămutați de mai multe ori și mai sunt puține locuri în care să se mute în Fâșia aflată în conflict. Cei care fugeau de lupte la începutul acestei săptămâni au ridicat noi tabere de corturi în orașul Khan Younis – care a fost pe jumătate distrus într-o ofensivă israeliană anterioară – și în orașul Deir al-Balah, punând presiune pe infrastructură.

Georgios Petropoulos, oficial al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare din Rafah, a explicat că lucrătorii umanitari nu au provizii pentru a-i ajuta să se instaleze în noi locații. „Pur și simplu nu avem corturi, nu avem pături, nici lenjerie de pat, niciun obiect pe care v-ați aștepta ca o populație aflată în mișcare să le poată obține din sistemul umanitar”, a spus el.

Programul Alimentar Mondial a avertizat că până sâmbătă va rămâne fără alimente pentru a le distribui în sudul Gazei, a spus Petropoulos. Grupurile de ajutor au spus că combustibilul se va epuiza în curând, forțând spitalele să anuleze operațiile critice și oprind camioanele care furnizează ajutor în sudul și centrul Gazei.

Lupte grele au loc și în nordul Gazei, unde Hamas părea să se fi regrupat din nou într-o zonă în care Israelul a lansat deja atacuri. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, le-a spus palestinienilor din orașele Jabaliya și Beit Lahiya și din zonele învecinate să-și părăsească casele și să se îndrepte către adăposturile din vestul orașului Gaza, avertizând că oamenii se află într-o „zonă de luptă periculoasă” și că Israelul va lovi cu „mare forță”.

Ofensiva israeliană de la Rafah a început săptămâna aceasta, deşi ONU şi mai mulţi lideri străini au cerut Israelului să pună capăt operaţiunii, deoarece atacurile ar putea ucide sau răni în masă refugiaţii ajunşi în oraş din întreaga Fâşie Gaza.

Localitatea este supraaglomerată, iar dintre cei peste un milion de palestinieni de acolo jumătate sunt copii.

Măsura a fost luată după ce cabinetul de securitate al Israelului a votat joi seară pentru o extindere „măsurată” a operațiunii IDF în Rafah.

Președintele american Joe Biden a avertizat la începutul acestei săptămâni că va opri anumite livrări de arme ofensive către Israel dacă trupele israeliene vor intra în centrele de populație de la Rafah.

Washingtonul nu a ajuns la concluzii finale privind încălcarea dreptului umanitar

Statele Unite au criticat folosirea de către Israel a armelor americane în Fâşia Gaza, dar nu a suspendat livrarea acestora, după ce nu a ajuns la concluzii finale că armata israeliană ar fi încălcat dreptul umanitar internaţional, potrivit unui raport mult aşteptat al Departamentului de Stat, difuzat vineri, notează AFP.

Raportul afirmă că este "rezonabil să se estimeze" că Israelul a folosit arme într-o manieră incompatibilă cu dreptul umanitar internaţional şi, prin urmare, cu legea americană, dar Statele Unite nu au reuşit să ajungă la "concluzii" definitive în această etapă.

Publicarea acestui raport a fost amânată cu câteva zile din cauza dezbaterilor din cadrul Departamentului de Stat.

Acesta intervine la scurt timp după ce preşedintele Joe Biden a ameninţat public că va suspenda livrarea anumitor categorii de arme dacă Israelul va lansa o ofensivă majoră în oraşul suprapopulat Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, căreia i se opune.

Preşedintele american însuşi a mandatat Departamentul de Stat în februarie să examineze dacă utilizarea de către ţări angajate într-un conflict activ şi care beneficiază de ajutor militar american, printre care Israelul, respectă legea americană.

Această evaluare pe termen lung diferă de decizia Statelor Unite de a suspenda săptămâna trecută livrarea unui transport de muniţii şi bombe destinate Israelului.

"Natura conflictului din Fâşia Gaza face dificilă evaluarea sau tragerea de concluzii despre incidente individuale", a subliniat raportul care a fost trimis Congresului.

„Cu toate acestea, având în vedere dependenţa semnificativă a Israelului de articolele de apărare fabricate în Statele Unite, este rezonabil să se estimeze că articolele de apărare (...) au fost folosite de forţele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri incompatibile cu obligaţiile sale în domeniul dreptului internaţional umanitar", se mai arată în raport.

În ciuda unor "preocupări serioase", ţările care primesc ajutor militar american au oferit, însă, "garanţii suficient de credibile şi de fiabile pentru a permite furnizarea în continuare" de arme, a concluzionat raportul.

Statele Unite "observă cu îngrijorare" operaţiunea militară la Rafah, dar nu o consideră "majoră", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.

Franţa cere Israelului să oprească "fără întârziere" operaţiunea sa la Rafah

Franţa îndeamnă Israelul să pună capăt "fără întârziere" operaţiunii sale militare la Rafah care ameninţă să creeze o "situaţie catastrofală" pentru populaţia din Fâşia Gaza, a declarat Ministerul său de Externe într-un comunicat publicat pe X în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, relatează AFP.

"Lansăm un apel autorităţilor israeliene să înceteze fără întârziere această operaţiune militară şi să revină pe calea negocierilor, singura cale posibilă care să ducă la eliberarea imediată a ostaticilor şi să obţină o încetare a focului de durată", a indicat Quai d'Orsay despre situaţia de la Rafah.

"O astfel de operaţiune ameninţă să provoace o situaţie catastrofală pentru populaţiile civile din Gaza, deja strămutate de mai multe ori", a continuat comunicatul diplomaţiei franceze.

Sfidând avertismentele internaţionale, armata israeliană desfăşoară de marţi incursiuni în estul Rafah şi a preluat controlul trecerii frontierei cu Egiptul, blocând un punct-cheie de intrare pentru convoaiele de ajutor umanitar.

Armata a declarat vineri că îşi continuă "operaţiunea antiteroristă de precizie" în anumite sectoare din estul Rafah şi că a "eliminat celule teroriste".

"Franţa solicită Israelului să redeschidă imediat punctul de trecere Rafah spre Egipt, care este esenţial atât pentru accesul ajutorului umanitar la populaţia civilă, cât şi pentru a permite celor mai vulnerabile persoane să părăsească Fâşia Gaza", a subliniat diplomaţia franceză în cursul nopţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite